Fidget spinner az oktatásban

Mi az a fidget spinner és miért olyan populáris?

Az újpörgettyű valójában egy golyóscsapágy körül forgó háromágú gyűrű. Bár a leírás nem a legmeggyőzőbb, szerintem ez a csaknem régimódinak is nevezhető játék nem alaptalanul vált a fiatalok nagy kedvencévé.

A fidget spinnert a ’90-es években találták fel, de csak néhány hónapja kezdte el igazán meghódítani a világot. Egyesek szerint hatékonyan segítheti az autisták és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarúak koncentrálását. Utóbbival kapcsolatban megoszlanak a szakmai vélemények, sőt vannak olyan iskolák is, ahol már betiltották a használatát.

A kütyü funkcióját tekintve nagyjából olyan, mint egy stresszlabda, azaz nyugtató hatása van…

Fidget spinner az oktatásban
pixabay

De az oktatásban hogyan is lehetne kihasználni ezt a manapság egyre népszerűbb, filléres eszközt, ami ott lapul nagyon sok diák zsebében? Na, erre adok most néhány tippet:

  1. Használjuk időzítőként – a feladat lehet bármi, amit idővel mérhetünk: hány fővárost tudsz felsorolni, amíg a pörgettyű pörög? hány matematikai feladatot tudsz megoldani ennyi ideig? hány kémiai elemet tudsz felsorolni… A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen…
  2. Csináljunk egyedi forgót – itt tényleg bármi szóba jöhet. A legjobb, hogy feleltetéskor is használható… Két üres és egy kitöltött verziót készítettem nektek:

3. Használd jutalmazásként – az elvégzett feladat után lazíthatnak a gyerekek.

4. Kész matematikai játékok:

 

Vissza