Táblagép egészen kicsiknek?

Napi szinten jelennek meg cikkek a tévézés gyerekekre gyakorolt negatív hatásáról. Természetesen ebben a témában is megoszlanak a vélemények. A szélsőségesek már attól felháborodnak, ha TV-t látnak a kisgyerekes házában, és önképzett szakemberként sorolják a negatívumokat.  Jómagam próbálom határok közé szorítani a család tévénézését, minimalizálni és felügyelni a nézett műsorokat. Szerintem ez így egész jól működik… Megnézünk heti 1-2 (a 2 már rekordnak számít) filmet, párom bekapcsolja néha a híreket vagy megnéz 1-1 fontos meccset és bizony reggelente előfordul, hogy lemegy 1-2 retro rajzfilm is, amíg mi, felnőttek az életmentő kávét kortyoljuk. És milyen jó az a fél óra béke és nyugalom!! Csodálatos! Annyira, hogy anya utána majdnem egész nap képes szórakoztató és türelmes lenni.

A gyerekek tévénézésével kapcsolatos szülői dilemma mellett ott a többi digitális média, első sorban az okos-készülékek használatának kérdése is. Egyetértek a modern pedagógia alapelvekkel, de nem szeretem a szélsőségeket. Szerintem attól, hogy néha játszik egyet a táblagépen a gyerek még élhet természetközelien és kiélheti a kreativitását is.

Nálunk a nagyobbikat két évesen már nagyon érdekelte a technológia, ami nem is volt csoda két informatikával foglalkozó szülő mellett. Eleinte csak meséket olvastunk, állatos fotókat nézegettünk a táblagépen, utána rájöttünk, hogy maga is el tud igazodni a képek között, görgetni, kiválasztani, visszamenni a menüben.  Ekkor kezdtem el keresgélni a játékok között. Őszintén szólva rá kellett jönnöm, hogy bár óriási a választék, rengeteg a rossz, lassú játék. Akadt viszont néhány nagyon hasznos kis program, amit szeretnék most veletek is megosztani:

  1. Animals Farm

Egyértelműen a legjobb az általunk próbált applikációk közül. A programon belül egy csomó kis-játék található, amik főképp kirakós, logikai játékok és valójában egy tanya hétköznapjait mutatják be. A gyerek megtanulhatja a főzés alaplépéseit, a kertészkedést, szerelést, tojást szedhet, sőt még madáretetőt is lehet építeni. Mindez nagyon kedves, visszafogott grafikával.

ipad-606766_1920

2. Puzzle 4 kids

Ez is nagyon jól jöhet, ha az otthoni kirakósokat meguntuk. Több ilyen típusú programot próbáltunk, ez azért jött be, mert nem akadozik, több nyelv kiválasztható, így a gyerek megtanulhatja a kirakott állatok nevét akár mandarinul is…

3. Painting World

Ezt meg csak azért ajánlom, mert firkálni jóóóó!!!


Nem tudom, hogy azért, mert nem tiltottuk, csak keretek közé szorítottuk, de István nem nyomkodja állandóan a tabletet. Akkor kéri csak, amikor már nem tud mivel játszani, meg van fázva vagy csak szeretne odaülni mellénk, ahogy ő mondja, “dolgozni”. Bár  majdnem teljes szabadságot adtunk neki a táblagép használata nem haladja meg az 3-4 órát havonta (igen, havonta).

Hogy mit tanult a két és fél éves gyerek a kütyü használata közben? Főleg türelmet. Ki kell várni, hogy megnyissa, átváltson, kikapcsolja… És én? Hogy néha jobb engedni…

 

Vissza