5 tipp azoknak a tanároknak, akiknek gondjuk van a technológiával

„Nem értek a számítógépekhez”, „Nincs szükségem a modern technológiára”, „Régen sem használtunk modern kütyüket és a gyerekek többet tudtak”… Ilyen és hasonló mondatokat hallani azoktól a pedagógusoktól, akiknek gondjuk van a modern technológiával. Egyeseknek már egy e-mail elküldése problémát jelent, így egy PowerPoint prezentáció létrehozásába bele sem fognak.

Vannak tanárok, akik hadilábon állnak a digitális világ fejlesztéseivel. Ahogy az iskolák egyre inkább törekednek arra, hogy a modern technológiát bevonják a mindennapi oktatásba, és kihasználják az általuk nyújtott végtelen lehetőségeket, úgy ezek a tanárok háttérbe szorítva és fenyegetve érezhetik magukat. A többéves szakmai tapasztalat ellenére nem képesek felvenni a lépést a mai kor elvárásaival.

Mit tanácsolok azoknak a tanároknak, akik  szeretnék fejleszteni a technikai tudásukat?

  1. Ne féljünk segítséget kérni

Ha elakadunk kérjük meg a kollégákat, ismerősöket vagy akár a diákokat, hogy segítsenek.

  1. Kezdjük az alapokkal

Nem kell rögtön programot írni, egy egyszerű prezentáció elkészítése is elég lesz kezdetnek. A végén, látva az eredményt motiválva fogjuk érezni magunkat, hogy mindig egyre többet és többet megtanuljunk.

  1. Ne szégyelljük a diákok előtt

Jellemző, hogy a fiatalok jobban értenek a technológiához. De épp úgy, ahogy ők tanulnak tőlünk, vetkőzzük le a büszkeségünket és engedjük meg nekik, hogy néha ők is megtanítsanak nekünk valamit.

  1. Ne csak munkára használjuk

Mindenki tisztában van azzal, hogy játék közben könnyebben megy a tanulás. Ez a kijelentés nem csak a gyerekekre vonatkozik. Néha nekünk, felnőtteknek is kijár a játék, szórakozás és a számítógépeknél nincs is jobb eszköz erre.

  1. Tanuljunk az interneten található oktatóanyag segítségével

„Google a barátunk” és bár nem javasolom, hogy az orvos helyett „vele” konzultáljunk egészségügyi kérdésekben, informatikai tanácsadónak kiváló.

Ha van még ötleted, esetleg történeted arról, hogyan sajátítottad el a technológiát, oszd meg velünk!

Vissza